Papierówkowe drożdżóweczki

Skorzystałam z przepisu na ciasto drożdżowe ze strony bloga MOJE WYPIEKI .
Trochę go zmodyfikowałam (dodałam więcej jajek) i powstały papierówkowe drożdżówki:)

SKŁADNIKI
na zaczyn:  
32 g drożdży świeżych 
1/2 szklanki letniego mleka 
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/4 łyżeczki cukru

na ciasto:  
1/2 szklanki letniego mleka 
1/2 szklanki cukru 
szczypta soli 
1/4 kostki rozpuszczonego masła 
3 jajka
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej

oraz: 
ok. 8-10 szt. papierówek
rodzynki
przyprawa do jabłecznika Kotany
cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj zaczyn. Do miseczki wlej mleko, dodaj drożdże, mąkę , cukier i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoił swoją objętość. Połącz wszystkie składniki na ciasto z zaczynem i wyrabiaj ciasto (użyłam miksera), aby stało się pulchne. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Moje ciasto wyrosło już po 30 minutach:)  Papierówki obierz ze skórki i pokrój na ósemki. Przygotuj dwie duże blachy, wyłóż je papierem do pieczenia (mi akurat papier się skończył, dlatego nasmarowałam blachę margaryną i posypałam bułką tartą). Nakładaj dużą łyżką porcje ciasta na blachę, na środek ułóż po kilka rodzynek i po 2-3 cząstki papierówek. Wierzch posyp przyprawą do jabłecznika. 



Drożdżówki wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz 20 minut. W czasie kiedy piecze się pierwsza partia drożdżówek możesz przygotować drugą blachę.  Mi wyszło ok. 20 drożdżówek.



Drożdżówki najlepsze są zaraz po upieczeniu. Możesz je posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!

Papierówkowe drożdżówki




2 komentarze: