Szpinakowe trójkąty

SKŁADNIKI:
na 4 sztuki naleśników

Ciasto:
2 jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 szklanki mleka
3 łyżki oleju

Nadzienie:
świeży szpinak (ilość jak na zdjęciu poniżej)
1 opakowanie sera typu bałkańskiego Pilos
sól i pieprz

Dodatki:
śmietana 18%
kiełki rzodkiewki
duża łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:
Zmiksować składniki na ciasto. Usmażyć nie za cienkie naleśniki tak, aby były tylko delikatnie przyrumienione.
Szpinak dokładnie umyć. Wrzucić do dużego garnka, podlać niewielką ilością wody, delikatnie posolić i popieprzyć i dusić bez przykrycia przez kilka minut. Szpinak należy odcedzić, jeżeli podczas duszenia nie wyparowała cała woda.
Na połowie naleśnika ułożyć część szpinaku oraz kilka kostek sera bałkańskiego. Następnie złożyć naleśnik w trójkąt.





Naleśniki podsmażyć na maśle na złoty kolor.
Każdy naleśnik udekorować łyżką śmietany oraz kiełkami.
SMACZNEGO!


2 komentarze: