Kurczak pod zieloną pierzynką

Danie dla 3-4 osób

SKŁADNIKI:
50 dag piersi z kurczaka
20 dag ugotowanego i obranego bobu
3-4 średnie obgotowane ziemniaki
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
1/2 szkl. mleka
1 szalotka
5 dag sera typu parmezan
garść liści bazylii
2 ząbki czosnku
1 łyżka koperku
oliwa z oliwek
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w podłużne paski piersi z kurczaka oraz ząbki czosnku. Wszystko delikatnie solimy, pieprzymy i polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy na funkcji grill przez ok. 15min.


Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy śmietanę, potarty ser, pokrojoną szalotkę, liście bazylii i sól. Wszystko miksujemy blenderem na gładki sos.


Na upieczonych piersiach z kurczaka układamy pokrojone w duże kawałki ziemniaki i bób. Całość polewamy sosem i posypujemy pokrojonym koperkiem. Dla smaku możemy jeszcze popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekankę pieczemy w temp. 200 st. przez 20 minut.


 
Kurczak pod zieloną pierzynką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz