Zielone tagliatelle z łososiem

SKŁADNIKI:
2 kostki mrożonego łososia (może być również świeży)
250 g tagliatelle ze szpinakiem
180 g śmietany homogenizowanej 12%
100g sera typu parmezan
2 szalotki
1 ząbek czosnku
świeży tymianek
cytryna
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy makaron wg opisu na opakowaniu.
Szalotki drobno kroimy i dusimy 3 minuty na maśle. Cebulkę przekładamy do miseczki. Na patelnię wlewamy oliwę, mocno rozgrzewamy i układamy wcześniej rozmrożonego i skropionego cytryną łososia, czosnek i tymianek, solimy i pieprzymy. Smażymy z każdej strony po 3-4 min. W tym czasie do podsmażonej szalotki dodajemy śmietanę, starty ser, sól i pieprz oraz startą skórkę z całej cytryny (oczywiście wcześniej cytrynę parzymy we wrzątku!). Kiedy łosoś jest już gotowy, układamy go na talerzu, a do pozostałego tłuszczu na patelni wlewamy sos śmietanowy i energicznie mieszamy tak długo aż zauważymy, że ser całkowicie się roztopił. Na talerz wykładamy makaron, polewamy sosem i układamy porcję łososia.


Zielone tagliatelle z łososiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz