Domowe hamburgery

"bo człowiek ma czasem ochotę zjeść hamburgera..."


SKŁADNIKI:
250 g mielonej wołowiny
1 mała cebula
1 jajko
bułka tarta
sól i pieprz


I składniki, które można dowolnie modyfikować, ja użyłam poniższych:
2 świeże bułki orkiszowe
musztarda węgierska
majonez
pomidor
ogórek kiszony

PRZYGOTOWANIE:
Mięso dokładnie połączyć z jajkiem, drobno pokrojoną cebulą, posolić i popieprzyć. Jeżeli masa jest zbyt wilgotna dodać trochę bułki tartej.


Uformować dwa duże płaskie kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć początkowo na dużym ogniu, aby się mocno zrumieniły - smażymy kilka minut. W tym czasie bułeczki przekroić na pół, pomidory i ogórek pokroić na cząstki. Spód bułeczki posmarować musztardą, położyć kotleta, a na nim majonez. Całość przykryć drugą połówką bułki.




Do środka można dodać pomidory i ogórka, jednak ja serwuję je na osobnym talerzu i przegryzam w trakcie jedzenia hamburgera. Tak smakuje mi najbardziej:)

Domowe hamburgery z wołowiny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz