Ekspresowa i aromatyczna karkóweczka

Nie zawsze mam czas na przygotowanie soczystej pieczeni z karkówki...
To danie jest małą alternatywą:) Nieduże kawałki mięsa szybciej usmażą się i będą mięciutkie w 20 minut.
Na pewno zdążysz zrobić to danie po pracy!



SKŁADNIKI:
50 dag chudej karkówki
oliwa do smażenia
przyprawy:
2 łyżki słodkiej papryki
po 1 łyżeczce: kumin, mielona gałka muszkatołowa, oregano, tymianek, rozmaryn, ostra papryka, sól



PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokrój w paseczki. Dokładnie wymieszaj w przyprawami.
 

Odstaw mięso na godzinę (lub dłużej), aby zamarynowało się, ale jeżeli nie masz czasu to od razu wrzuć mięso na rozgrzany olej. Cały czas mieszając smaż na dużym ogniu. Po 10 minutach zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez kolejnych 10 minut.


W czasie kiedy smaży się karkówka przygotuj ulubione dodatki. Ja karkówkę podałam z gotowanym kalafiorem i  marchewką. Dodatkowo dla zaostrzenia smaku na mięso ułożyłam cienkie plasterki parmezanu.

Ekspresowa i aromatyczna karkóweczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz