1 średnia cukinia
2 pomidory
15 dag parzonego boczku
pół pęczka natki pietruszki
ulubione świeże zioła
1 łyżka oliwy
250g makaronu penne
świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Po 2 minutach dodaj do niego obraną i pokrojoną w nieduże kawałki cukinię (jeżeli cukinia jest bardzo młoda nie ma konieczności obierania jej). Po pięciu minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory i chwilę duś wszystko na małym ogniu, na koniec dodaj świeżo zmielonego pieprzu. Jeżeli boczek nie był mocno słony możesz dosolić sos do smaku.
Kiedy makaron ugotuje się odcedź go i dodaj razem z posiekaną natką pietruszki do cukinii. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Penne z cukinią |
wspaniała feria smaków. I ta ilość świeżych ziół, rewelacja :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń