PIKNIKOWY DUET szaszłyki w porzeczkowo-imbirowej marynacie i pasta z koziego sera

SKŁADNIKI:
Szaszłyki:
50 dag dowolnego mięsa z wieprzowiny
1 żółta cukinia
marynata
10 łyżek słodkiej, domowej konfitury z porzeczek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 chilli
1 łyżeczka imbiru
1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy
1 płaska łyżeczka soli

Pasta:
125g śmietankowego koziego sera
1/4 czerwonej papryki
5 zielonych oliwek
garść natki pietruszki
pieprz

dowolne pieczywo
szpikulce do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy marynatę do szaszłyków. Do konfitury porzeczkowej dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę, imbir, sól i drobno pokrojone chilli i czosnek. Dokładnie mieszamy.


Mięso i cukinię kroimy w kostkę i przekuwamy na szpikulce.


Szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy marynatą.


Szaszłyki marynujemy ok. 12 godzin w lodówce. Po wyciągnięciu z lodówki wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy ok. godziny w temp. 200st. W czasie pieczenia obracamy szaszłyki, aby się ładnie przyrumieniły z każdej strony.
Przygotowujemy pastę. Kozi ser dokładnie łączymy z drobno pokrojoną papryką, zielonymi oliwkami i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy pieprz do smaku.


Danie to świetnie sprawdzi się na pikniku. Do jedzenia nie potrzeba sztućców. Szaszłyki bardzo dobrze smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Z powodzeniem możemy je również przygotować na grillu.

Piknikowy duet
Szaszłyki w porzeczkowej marynacie i pasta z koziego sera

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz