Pomidorowo-cukiniowy mix na upały

SKŁADNIKI:
2 małe cukinie
1 pomidor czerwony
1 pomidor żółty (niestety nie znam odmiany jaką kupiłam)
szczypior
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól i pieprz

sos czosnkowy:
1 mały jogurt naturalny
1mały ogórek
1 ząbek czosnku
garść świeżej bazylii i tymianku
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Cukinie dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż na pół, posolić, popieprzyć i usmażyć na rozgrzanej oliwie na zloty kolor. Pomidory wyparzyć we wrzątki i obrać ze skórki. Przygotować dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek wymieszać z 1 łyżką octu balsamicznego i szczyptą soli.
Przygotowujemy sos czosnkowy. Ogórek zetrzeć na tarce i wymieszać z jogurtem. Do sosu dodać pozostałe składniki: zioła i drobno pokrojony czosnek. Posolić i popieprzyć. Sos można przygotować godzinę wcześniej i wstawić do lodówki, aby się "przegryzł".
Na talerzu układamy na przemian kolorami pokrojone na plastry pomidory, posypujemy szczypiorkiem. Obok pomidorów układamy usmażone cukinie i wszystko polewamy dressingiem. Podajemy z sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz