PSTRĄG PIECZONY

Banalnie prosty przepis na każdą rybę.
Tylko świeża ryba, masło, sól i pieprz.
Jeżeli wolisz bardziej wyraziste smaki dodaj tartą skórkę cytryny, tymianek, czosnek i chilli.

Do środka umytego i wypatroszonego pstrąga (ok. 300g) włożyłam kilka plasterków masła. Całość posoliłam, popieprzyłam i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Przez 25 minut zapiekałam rybę pod przykryciem w temperaturze 200 st., następnie bez przykrycia przez kolejne 20 minut.

Jako dodatek przygotowałam sałatę z sałaty rzymskiej, ogórka, rzodkiewki, koperku i sosu winegret.  Wierzch sałaty posypałam suszonymi plasterkami pomidorów.

A teraz coś extra :) Ułam kawałek bagietki i dokładnie wyczyść nią naczynie, w którym była pieczona ryba. Niebo w gębie!

SMACZNEGO!




1 komentarz: