Banalnie prosty przepis na każdą rybę.
Tylko świeża ryba, masło, sól i pieprz.
Jeżeli wolisz bardziej wyraziste smaki dodaj tartą skórkę cytryny, tymianek, czosnek i chilli.
Do środka umytego i wypatroszonego pstrąga (ok. 300g) włożyłam kilka plasterków masła. Całość posoliłam, popieprzyłam i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Przez 25 minut zapiekałam rybę pod przykryciem w temperaturze 200 st., następnie bez przykrycia przez kolejne 20 minut.
Jako dodatek przygotowałam sałatę z sałaty rzymskiej, ogórka, rzodkiewki, koperku i sosu winegret. Wierzch sałaty posypałam suszonymi plasterkami pomidorów.
A teraz coś extra :) Ułam kawałek bagietki i dokładnie wyczyść nią naczynie, w którym była pieczona ryba. Niebo w gębie!
SMACZNEGO!
świetny przepis, dzięki!
OdpowiedzUsuńchrobry.mielno.pl