SAŁATA Z RYŻEM I SZPINAKIEM

danie idealne na UPALNY dzień
LUNCH bądź kolacja
sałata musi być dobrze SCHŁODZONA
jako dodatek do RYBY
lub danie główne
SMACZNEGO!

SKŁADNIKI:
100 g ugotowanego brązowego ryżu
2 duże garści młodego szpinaku
2 jajka ugotowane na twardo

sos:
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu jabłkowego
10 kaparów
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Szpinak dokładnie umyj i osusz. Większe liście podziel na mniejsze kawałki. Jajka pokrój w dużą kostkę.
Kapary posiekaj i dokładnie połącz z pozostałymi składnikami sosu.
W misce delikatnie wymieszaj szpinak, brązowy ryż, jajka i sos.
A teraz chwilkę poczekaj. Sałata musi dobrze  schłodzić się w lodówce min. 30 minut.
W tym czasie usmażyłam łososia na masełku.
Myślę, że sałata również świetnie  sprawdzi się do grillowanego drobiu.





6 komentarzy: