Ciasto z czerwonymi porzeczkami

Nie mam talentu do pieczenia ciast:P, troszeczkę poszłam na skróty i wykorzystałam gotową mieszankę Kruche ciasto firmy Delecta. Ale nadzienie zrobiłam już własnoręcznie!


ok. 1 kg czerwonych porzeczek
1,5 szklanki cukru żelującego


Z powyższych składników zrobiłam domową konfiturę. Do garnka wrzuciłam  porzeczki oraz cukier i przez kilka minut gotowałam na bardzo małym ogniu. Odstawiłam z kuchenki, aby konfitura ostygła.
W tym czasie przygotowałam ciasto wg opisu na opakowaniu. W okrągłej blaszce ułożyłam na spodzie połowę ciasta, 1/4 obłożyłam brzegi. Równomiernie wyłożyłam konfiturę i przykryłam ją pozostałą częścią ciasta. Piekłam w temp. 180st. przez 55 minut.

Zobacz do czego wykorzystałam pozostałą konfiturę kliknij tutaj.

Ciasto z czerwonymi porzeczkami

3 komentarze:

  1. W zeszłym tygodniu też upiekłam ciasto porzeczkowe wykorzystującponiższy przepis. http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/ciasto-porzeczkowe-2/
    Jest łatwe, szybkie i pyszne, jeśli ktoś lubi połączenie kwasku i słodyczy.
    A ciasto wyglądało tak:
    http://imageshack.us/photo/my-images/844/p7066857.jpg/

    Pozdrawiam,
    Aga W

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wypieki z porzeczkami - są takie słodko-kwaśne :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. lubie porzeczki i lubie takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń