ok. 1 kg czerwonych porzeczek
1,5 szklanki cukru żelującego
Z powyższych składników zrobiłam domową konfiturę. Do garnka wrzuciłam porzeczki oraz cukier i przez kilka minut gotowałam na bardzo małym ogniu. Odstawiłam z kuchenki, aby konfitura ostygła.
W tym czasie przygotowałam ciasto wg opisu na opakowaniu. W okrągłej blaszce ułożyłam na spodzie połowę ciasta, 1/4 obłożyłam brzegi. Równomiernie wyłożyłam konfiturę i przykryłam ją pozostałą częścią ciasta. Piekłam w temp. 180st. przez 55 minut.
Zobacz do czego wykorzystałam pozostałą konfiturę kliknij tutaj.
Ciasto z czerwonymi porzeczkami |
W zeszłym tygodniu też upiekłam ciasto porzeczkowe wykorzystującponiższy przepis. http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/ciasto-porzeczkowe-2/
OdpowiedzUsuńJest łatwe, szybkie i pyszne, jeśli ktoś lubi połączenie kwasku i słodyczy.
A ciasto wyglądało tak:
http://imageshack.us/photo/my-images/844/p7066857.jpg/
Pozdrawiam,
Aga W
Bardzo lubię wypieki z porzeczkami - są takie słodko-kwaśne :)
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
lubie porzeczki i lubie takie ciasta:)
OdpowiedzUsuń