Faszerowane papryki w sosie śmietanowym

SKŁADNIKI:
5-6 papryk (kolor dowolny)
500g indyczego mielonego mięsa
150g ugotowanego ryżu
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
100ml śmietanki 18%
1 łyżka mąki
1 duża marchewka
1 duży pomidor
natka pietruszki
bazylia
tymianek
oliwa z oliwek
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy farsz do papryk. W misce dokładnie mieszamy mięso mielone, ugotowany ryż, jajko, drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i świeże zioła (dodaj tyle ziół jak lubisz), solimy i pieprzymy.


Papryki przekrawamy ok. 1,5 cm pod ogonkami, tak aby powstała "czapeczka" do przykrycia nadzianej papryki. Usuwamy nasiona i dokładnie myjemy. Do każdej papryki nakładamy porcję farszu i przykrywamy "czapeczką".


Papryki układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, dodajemy pokrojoną w duże kawałki marchewkę i pomidora. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 20 min. pieczemy bez przykrycia w temp. 200 st., następnie szczelnie przykrywamy i dalej pieczemy 50 min. w temp. 180 st.


Kiedy papryki są już gotowe wykładamy je na talerz, a z otrzymanego wywaru przygotowujemy sos. Śmietankę mieszamy z mąką i dodajemy do wywaru, cały czas mieszając gotujemy przez 1 minutę. Przyprawiamy do smaku. Na półmisek wlewamy sos śmietanowy i wykładamy na nim papryki i warzywa. Gotowe. Smacznego!

Faszerowane papryki w śmietanowym sosie





1 komentarz: