Krem kalafiorowo-ziemniaczany

SKŁADNIKI:
1/2 kg ziemniaków
1/2 dużego kalafiora
1 duża marchewka
1 l bulionu
50 ml śmietanki
koperek i natka pietruszki
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki, marchewkę obierz ze skórki. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w cienkie plasterki. Kalafior opłucz i podziel na małe cząstki. Do gotującego się bulionu wrzuć ziemniaki i kalafior. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, alby warzywa były miękkie. W osobnym garnku obgotuj marchewkę przez kilka minut. Kiedy kalafior i ziemniaki będą miękkie dodaj do nich posiekany koperek i pietruszkę i wszystko razem zmiksuj na gładki krem.


Do kremu dodaj śmietankę i pieprz. Ewentualnie dodaj sól. Zupę nakładaj do miseczek, na wierzch ułóż marchewkę i udekoruj zieloną pietruszką.

Krem kalafiorowo-ziemniaczany

1 komentarz: