Ryż na zielono z pesto



SKŁADNIKI:
200 g ryżu basmati
1 średnia cukinia
1 duża łyżka pesto z bazylii
1 duża łyżka kaparów
1 duża łyżka zielonych oliwek marynowanych z czosnkiem
100 g sera feta
oliwa z oliwek
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotuj  nie dłużej niż przez 15 minut. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Usmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor - nie dodawaj soli. Wyłóż cukinię na talerz i na tą samą patelnię wysyp ugotowany ryż. Dodaj pesto, oliwki, kapary, dokładnie wymieszaj i podsmażaj na dużym ogniu przez ok. 3 minut. Ewentualnie dodaj sól do smaku. Jeżeli nie masz oliwek marynowanych z czosnkiem, dodaj zwykłych oliwek i 1 posiekany ząbek czosnku.


Patelnię odstaw z ognia. Jeżeli chcesz to ryż możesz wyłożyć na półmisek, ja ryż zostawiłam na patelni. Cukinię wyłóż na ryż i udekoruj pokrojonym w kostkę serem feta. Wierzch posyp świeżo zmielonym pieprzem, polej oliwą z oliwek i ewentualnie posyp natką pietruszki.


Ryż na zielono z pesto

4 komentarze:

  1. Pyszne zdjęcia! Wspaniały ryż.

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjnie musi smakować taki ryż :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak... pesto świetnie sprawdziło się również do ryżu!

    OdpowiedzUsuń