Zielone schabiki

SKŁADNIKI:
ok. 40 dag schabu bez kości
1 jajko
150 ml wody lub mleka
4 łyżki mąki
pęczek zielonej pietruszki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
olej

Dodatki do dania:
małe pieczarki
ziemniaki

PRZYGOTOWANIE:
Schab pokrój w długie i cienkie paseczki, następnie posól i popieprz. Przygotuj ciasto naleśnikowe z jajka, mleka i mąki. Kiedy będzie utarte na gładką masę dodaj posiekaną pietruszkę i czosnek, sól i pieprz. Następnie ciasto zmiksuj blenderem. Nać pietruszki podczas miksowania może puścić soki, dlatego jeżeli potrzeba dodaj więcej mąki. Konsystencja ciasta musi przypominać gęstą śmietanę. Przygotuj również swoje ulubione dodatki. Ja do dania ugotowałam ziemniaki i usmażyłam na maśle całe pieczarki.


Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Każdy kawałek mięsa maczaj w cieście i wrzucaj na patelnię. Smaż z obu stron. Mięso będzie usmażone po ok. 5 minutach. Kotleciki układaj na ręczniku papierowym, aby się odsączyły od tłuszczu.



Na talerzu ułóż porcję kotlecików, pieczarki i ziemniaki. Smacznego!

Zielone schabiki w cieście pietruszkowym

1 komentarz: