Lasagne z zieloną fasolką

SKŁADNIKI:
40 dag mielonego mięsa wieprzowego
40 dag zielonej fasolki szparagowej
ok. 15 płatów makaronu lasagne
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
świeże zioła
sól i pieprz

i składniki do sosu:
200 g śmietany 12%
20 dag żółtego sera
2 duże jajka
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i podsmaż mięso mielone wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Smaż ok. 15 minut, na koniec dodaj posiekany czosnek, sól i pieprz. Fasolkę ugotuj ok. 10 minut, tak aby była lekko twarda. Przygotuj sos. Jajka dokładnie zmiksuj ze śmietaną na gładki krem. Dodaj potarty ser żółty (15 dag), sól i pieprz. Teraz przejdź do mojej ulubionej czynności, czyli do układania warstw lasagne:) Ja użyłam nie ugotowanych płatów lasagne, ale oczywiście jeżeli wolisz możesz je delikatnie obgotować.
Spód naczynia żaroodpornego dokładnie pokryj oliwą z oliwek. Ułóż płaty lasagne, na nich fasolkę szparagową i polej sosem. Podobnie zrób z mięsem mielonym, które na koniec przykryj makaronem, sosem i pozostałym żółtym serem. Obficie polej oliwą z oliwek i udekoruj świeżymi ziołami.


Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. Lasagne piecz przez ok. 30 minut. Kiedy wierzch zapiekanki zbytnio się przypieka to przykryj naczynie  folią aluminiową. SMACZNEGO!




Lasagne z zieloną fasolką szparagową

4 komentarze:

  1. pomysłów na lasagne jest mnóstwo, takiego przyznam jeszcze nie widziałam, ale wygląda zachęcająco.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szukałam właśnie ostatnio przepisów na fasolkę, bo jedyna forma jaką było mi dane jeść to po prostu z tartą bułką.

    OdpowiedzUsuń
  3. z fasolką jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować :)
    wypocznijwpolsce

    OdpowiedzUsuń